Černé a zelené čaje, Rooibos
Černé čaje
Černé čaje jsou čaje, které se na rozdíl od zelených čajů nechávají při zpracování oxidovat (fermentovat). Dělí se na listové, zlomkové (Broken), drcené (Fannings) a práškové (Dust). V Evropě jsou stále nejoblíbenější, ať již v čisté podobě nebo s příchutěmi.
Čaj se spařuje nejlépe vodou o teplotě 95 °C. Zachovává si aroma delší dobu než zelené řaje, obsahuje více kofeinu. Kvalitní černé čaje mají lahodnou chuť, výrazné povzbudivé účinky a příznivý vliv na zdraví.
Zelené čaje
Jako zelené čaje se označují čaje, které při svém zpracování prošly jen minimální oxidací. Zelený čaj je tradičně populární ve východních zemích, jeho obliba v Evropě se ale nyní značně zvýšila – i díky široké škále jejich léčivých účinků.
Všeobecně se zelené čaje zalévají vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60-80 °C. Příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a nálev má hořkou chuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo.
Kvalitní listové zelené čaje lze zalévat vícekrát. Pro další nálevy lze zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování.
Doba louhování pro první nálev může u zelených čajů být od 30 sekund do několika minut. Opět záleží na konkrétním čaji. Při kratších dobách louhování se běžně používá větší množství čaje, než u louhování delšího.
Rooibos čaje
Je připravovaný z keře nazývaného čajovec kapský (Aspalathus linearis). Jeho popularita se rozšířila i do řady zemí celého světa.